Το ενδιαφέρον και το Ενδιαφέρον

«Χάρηκα για τη γνωριμία», θα πει ο νεοπροσληφθής στο συνάδελφο του. «Είσαι ο καλύτερος» θα πει ο φίλος στο φίλο του. «Είναι η ψυχή μου», θα πει η μάνα για το παιδί της. «Είσαι ο άγγελος μου», θα πει η σύζυγος για το σύζυγο της. «Έδωσα τη ζωή μου για σένα», θα πει ο Πατέρας Θεός σε σένα.

Όταν πρώτο-συστηνόμαστε σε κάποιον, αυτό που αρχικά μαθαίνουμε είναι το όνομα του. Στη συνέχεια αν τύχει να παραταθεί για λίγο καιρό η επαφή μας, θα μάθουμε που μένει, τι δουλειά κάνει, ποια είναι η οικογενειακή του κατάσταση κτλ. Αν η γνωριμία μας προχωρήσει λίγο παραπάνω θα μας γίνει γνωστό τι ομάδα είναι, ποια είναι τα χόμπι του, πως περνάει τον ελεύθερο χρόνο του, που πηγαίνει διακοπές το καλοκαίρι κ. α.

Όταν τελικά καταλήξουμε και γίνουμε φίλοι, μας παρουσιάζονται περισσότερες λεπτομέρειες για το άτομο του: πως πάνε τα οικονομικά του, πώς τα πάει με τον/την φίλο/η του, γνωρίζουμε το/τη σύντροφο του, μαθαίνουμε λεπτομέρειες για την καθημερινή του ζωή, για τα προβλήματα στη δουλειά, ποιος ηθοποιός του αρέσει, τι μουσική ακούει κτλ.

Όταν δε φτάσουμε στο σημείο να τον θεωρούμε στενό μας φίλο, διαπιστώνουμε ότι έχουμε μάθει πολλές άλλες λεπτομέρειες, όπως το πως πίνει τον καφέ του, ποιο χρώμα του αρέσει, τι είδους βιβλία διαβάζει, ποιές συνήθειες τον εκνευρίζουν, ποιά φαγητά του αρέσουν, πόσο δυνατά ακούει μουσική, κι άλλα τέτοια.

Για να μην πούμε τέλος πως είναι τα ζευγάρια μεταξύ τους που μπορεί να ξέρουν και τις πιο απίθανες λεπτομέρειες ο ένας για τον άλλο. Και το ενδιαφέρον σ’ αυτό δεν είναι ότι απλά τυχαίνει και τις μαθαίνουν. Τις μαθαίνουν ακριβώς επειδή θέλησαν και επιδίωξαν να τις μάθουν. Κι όλα αυτά επειδή τόσο, μα τόσο πολύ τους ενδιαφέρει ο άνθρωπος τους και θέλουν να ξέρουν γι” αυτόν τα πάντα, ακόμα και τα πιο επουσιώδη πράγματα.

Κι ερχόμαστε στην Βίβλο, και διαβάζουμε ότι ο Θεός «έχει μετρημένες όλες τις τρίχες του κεφαλιού μας». Και μου δημιουργείται η εξής απορία: υπάρχει ποτέ περίπτωση να ισχυριστεί κανείς ότι ενδιαφέρεται τόσο πολύ για κάποιον ώστε να φτάσει στο σημείο να μάθει μέχρι και το πόσες τρίχες έχει στο κεφάλι του;

Όσο στενό δέσιμο κι αν έχεις με κάποιον, είναι έξω από την ανθρώπινη λογική να πεις ότι έχεις μετρήσει… τις τρίχες του κεφαλιού του. Η σχέση όμως του Θεού με τον άνθρωπο δεν μπορεί να περιοριστεί στην ανθρώπινη λογική. Κρατώντας λοιπόν αυτή τη λεπτομέρεια στη σκέψη μας, ας ζήσουμε τη μέρα και τη βδομάδα μας, σκεφτόμενοι πόσο απίστευτα έντονα τρελά και πραγματικά ενδιαφέρεται ο Θεός για μας.

Τόλης Κωνσταντινίδης