Ο Κόσμος Ανάποδα 2.0

«Οδός Πανός» είναι ο τίτλος έγκριτου λογοτεχνικού περιοδικού που μερικές εβδομάδες νωρίτερα έδωσε συνέντευξη ο εκ των μεγαλυτέρων εν ζωή Θεσσαλονικιών ποιητών, ο ιδιαίτερος Ντίνος Χριστιανόπουλος(1931-). Το 1979 εκδίδει το ποίημα του «Εναντίον» (εκδόσεις Ιανός), όπου μεταξύ πολλών αξίων στίχων γράφει: «Είμαι προπάντων εναντίων των κρυφών φιλοδοξιών μας, που μας οδηγούν καθημερινά σε μικρούς και μεγάλους συμβιβασμούς».

Μιλώντας μεταξύ άλλων στο περιοδικό για τον ζωγράφο Νικόλαο Χατζηκυριάκο Γκίκα (1906-1994), απαγγέλει την κρίση του για αυτόν. Με δυο λέξεις: είναι υπερτιμημένος και ευνοημένος. Το σπίτι του ζωγράφου στην οδό Κριεζώτου 3, δωρισμένο στο Μουσείο Μπενάκη, είναι σήμερα «Οικία και Μουσείο του Νικόλαου Χατζηκυριάκου Γκίκα». Καθένας μπορεί να το επισκεφτεί και να σχηματίσει την δική του γνώμη για το έργο του. Το καλύτερο ωστόσο για τον ζωγράφο μας το φύλαξε ο Ν. Χριστιανόπουλος για το τέλος της συνέντευξης του στον ποιητή και εκδότη του περιοδικού. Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο αντικειμενική είναι η κρίση του για τον ομολογουμένως αναγνωρισμένο και διεθνώς ζωγράφο, απάντησε, είναι ειλικρινής αλλά και με κακία…

Η ποδοσφαιροποιημένη κοινωνικο-πολιτειακή ζωή μας εκφράζεται με ακατέργαστη ειλικρίνεια, καθρέφτη και «των κρυφών μας φιλοδοξιών μας». Ζευγαρωμένη με την πονηρία/κακία κριτικάρει για «το καλό των πολλών άλλων» καταστάσεις, ανθρώπους και αισθήματα. Ο Κόσμος Ανάποδα.

Είναι ειλικρινής και με το ‘α’ μικρό, αληθινός ο στίχος του Ν. Χριστιανόπουλου: «Αλλά οι λίγο αυτοί, που χωρίς να τους βλέπει κανείς δίνουν ένα χέρι στον συνάνθρωπο αυτοί που χωρίς να καταστρώνουν αναμορφωτικά προγράμματα, σκύβουν το κεφάλι και δουλεύουν» Αυτοί οι λίγοι είναι τα αραιά κεριά μες στο σκοτάδι όταν το φως αργεί πολύ να φανεί» (Απόκριση, Ιανός 1989). Στην Αλήθεια δεν υπάρχει λήθη, ούτε και λάθος. Στην Αλήθεια δεν κατοικεί πονηριά και κακιούλες. Δεν υπάρχουν κρυφές φιλοδοξίες που οδηγούν σε μικρούς και μεγάλους συμβιβασμούς που αντικαθιστούν το Α κεφαλαίο της Αλήθειας, με την προσωπική μου αλήθεια.

Μόνη Αλήθεια είναι τα Αληθινά Χριστούγεννα. «Δόξα στον ύψιστο Θεό, και ειρήνη στη γη, αγάπη και σωτηρία για τους ανθρώπους».

Δημήτρης Μπούκης