ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ

ΑΡΘΡΟ 1 – ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Κάθε ομάδα είναι υποχρεωμένη να δηλώνει έναν υπεύθυνο, έναν προπονητή, και 3 αρχηγούς. Ο υπεύθυνος ομάδας πρέπει να έχει συμπληρώσει το 25ο έτος ηλικίας. Η εκάστοτε επιτροπή έχει το δικαίωμα να εγκρίνει ή όχι τον υπεύθυνο μιας ομάδας.Το ελάχιστο ρόστερ κάθε ομάδας ορίζεται σε 12 άτομα. Οι ομάδες έχουν δικαίωμα να δηλώνουν παίκτες οι οποίοι είναι από 1η Γυμνασίου και πάνω.
Για τους παίκτες που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, πρέπει να προσκομισθεί στην επιτροπή γραπτή δήλωση γονέα που θα τους επιτρέπει να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα. Σε περίπτωση που ανήλικος παίκτης αγωνισθεί (έστω και  λίγα  δευτερόλεπτα) χωρίς δήλωση γονέα, τότε η ομάδα του μηδενίζεται για το συγκεκριμένο παιγνίδι και ο αγώνας κατοχυρώνεται υπέρ της αντιπάλου ομάδας με σκορ 3-0.

 

ΑΡΘΡΟ 2 – ΙΣΟΒΑΘΜΙΕΣ
Σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο, τριών ή και περισσότερων ομάδων ισχύουν τα ακόλουθα κριτήρια για την κατάταξη:
Α. ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΒΑΘΜΩΝ ΣΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Β. ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΕΡΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Γ. ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΥΝΟΛΙΚΟ GOAL AVERAGE
Δ. ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
Ε. ΣΤΗΝ  ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΥΟ ΟΜΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΜΠΑΡΑΖ.
 
ΑΡΘΡΟ 3  
Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα με όσους παίκτες επιθυμεί μέσα από εκκλησία και μέχρι 2 παίκτες εκτός εκκλησίας (φίλους μας διακονούμενους). Επίσης δύναται να συμπεριλάβει στο ρόστερ 1 ''κοινοτικό'' εκ των κάτωθι: Χατζηαντωνιάδης Ιορδάνης, Μιχαλάκε Μπογκντάν, Δημήτρη Όνσλεϋ, Δούβος Παναγιώτης.Παίκτης ο οποίος στην αρχή του πρωταθλήματος έχει δηλωθεί εκτός εκκλησίας δεν μπορεί να δηλωθεί εντός εκκλησίας στην διάρκεια του πρωταθλήματος.

 

ΑΡΘΡΟ 4
Συμμετοχή σε αγώνα αδήλωτου ή τιμωρημένου παίκτη επισύρει την ποινή του μηδενισμού της ομάδας του. Ο αγώνας κατοχυρώνεται υπέρ της αντιπάλου ομάδας με σκορ 3-0.

ΑΡΘΡΟ 5 – ΤΑΠΕΣ (29/7/2008)
Απαγορεύεται η χρήση παπουτσιών με τάπες. Σε  περίπτωση που αυτό συμβεί, τότε όταν γίνει αντιληπτό ο παίκτης θα αποχωρεί από τον συγκεκριμένο αγώνα, με δυνατότητα άμεσης αντικατάστασής του από συμπαίκτη του.
ΑΡΘΡΟ 6 – ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ
Τιμωρία παίκτη με δύο κίτρινες κάρτες σε διαφορετικές αγωνιστικές επισύρει την ποινή αποκλεισμού μίας αγωνιστικής την αμέσως επόμενη αγωνιστική απ’ όταν δέχθηκε την δεύτερη κάρτα. (Η επιτροπή έχει δικαίωμα επιπλέον τιμωρίας εάν κρίνει ότι υπάρχει πειθαρχικό παράπτωμα). Ωστόσο η ποινή αποκλεισμού δεν έχει ισχύ αν ο επόμενος επίσημος αγώνας της ομάδας του υπό τιμωρία παίκτη, είναι είτε ο τελικός του Κυπέλλου είτε το ματς για το Super Cup.
 
Τιμωρία παίκτη με 2 (δύο) κίτρινες κάρτες ή απευθείας κόκκινη την ίδια αγωνιστική επισύρει την ποινή αποκλεισμού μίας αγωνιστικής την αμέσως επόμενη αγωνιστική. Σε περίπτωση που είναι προπονητής ή υπεύθυνος ομάδας η ποινή της απευθείας κόκκινης διπλασιάζεται.
 
Τιμωρία παίκτη/ών με απευθείας κόκκινη ή με δύο κίτρινες την ίδια αγωνιστική αφήνει την ομάδα του με παίκτη/ες λιγότερο/ους για όλη τη διάρκεια του αγώνα.
 
Οι κίτρινες κάρτες μηδενίζονται από σεζόν σε σεζόν.
 
Οι κόκκινες κάρτες δεν σβήνονται αλλά μεταφέρονται στην επόμενη σεζόν (παίκτες που έχουν παρατηρηθεί με κόκκινη κάρτα την τελευταία αγωνιστική της περιόδου εκτίουν την ποινή τους την πρώτη αγωνιστική της νέας χρονιάς) ανεξαρτήτως θεσμού και επιπέδου του θεσμού.
ΑΡΘΡΟ 7- ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ
Κάθε ομάδα υποχρεούται να αγωνίζεται με απόλυτα όμοιες εμφανίσεις, φανέλες δηλαδή του ίδιου ακριβώς σχεδίου, με μόνη εξαίρεση το logo της ομάδας και του χορηγού. Σε αντίθεση περίπτωση κάθε παίκτης, που δεν φορά όμοια φανέλα δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα.
ΑΡΘΡΟ 8 – ΑΝΑΒΟΛΕΣ
Κάθε ομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος έχει δικαίωμα για δύο αναβολές (για οποιοδήποτε λόγο). Η τελευταία προθεσμία για αίτημα αναβολής αγώνα είναι η Κυριακή το βράδυ αυστηρά. Οι εναλλακτικές ημέρες διεξαγωγής του αναβληθέντος αγώνα είναι: η Πέμπτη (παραμονή του αναβληθέντος ματς) καθώς και η Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη της αμέσως επόμενης εβδομάδος. Η ομάδα, που δεν ευθύνεται για την αναβολή, υποχρεούται μέχρι τη Δευτέρα να δώσει ως 2 ημέρες από τις παραπάνω ως εναλλακτικές. Αν δε βολεύει κάποια από αυτές την αιτούμενη της αναβολής, η πρώτη ομάδα (που της αιτήθηκαν την αναβολή) έχει το πλεονέκτημα της τελικής επιλογής. Η παραπάνω διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως την Τρίτη το βράδυ.
ΑΡΘΡΟ 9 – ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ
Στις μεταγραφικές περιόδους Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου οι ομάδες μπορούν να δηλώσουν μέχρι δύο (2) παίκτες, που είναι εντός εκκλησίας Το δικαίωμα αυτό αλλάζει σε τρεις (3) παίκτες αν πρόκειται για νεοεμφανιζόμενη ομάδα. Επίσης μπορεί να δηλώσει ως έναν παίκτη εκτός εκκλησίας είτε αντικαθιστώντας έναν από τους 2 υφιστάμενους είτε προσθέτοντάς τον ως πρώτο ή δεύτερο εκτός εκκλησιας.Στην περίοδο αυτή δεν μπορεί κάποιος παίκτης να πάει σε άλλη ομάδα χωρίς την συγκατάθεση του υπευθύνου του.
ΑΡΘΡΟ 10  (29/7/2008)
Ο αγώνας μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν οι ομάδες έχουν τουλάχιστον 6 παίκτες. Αν μια ομάδα δεν αγωνισθεί σε καθορισμένο εκ του προγράμματος επίσημο αγώνα, τότε τιμωρείται με την πληρωμή όλου του γηπέδου προς την επιτροπή. Αν ως την Τετάρτη (προ της Παρασκευής του συγκεκριμένου αγώνα) δηλώσει την αδυναμία παρουσίας της στο εν λόγω ματς, τότε καλείται να πληρώσει το μισό πρόστιμο. Η μη προσέλευση ομάδας σε 2 αγώνες πρωταθλήματος επισύρει την ποινή αποκλεισμού από το κύπελλο, χωρίς να της αφαιρείται το δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Τούτη η τιμωρία είναι ανεξάρτητη από το οικονομικό πρόστιμο της ομάδας, που δεν «κατέβηκε».

ΑΡΘΡΟ 11 - ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η οργανωτική επιτροπή έχει το δικαίωμα στη διάρκεια της χρονιάς να κάνει τις αλλαγές που κρίνει απαραίτητες για την καλύτερη διεξαγωγή των διοργανώσεων. Οι αλλαγές αυτές αφορούν σε θέματα τα οποία δεν έχουν προβλεφθεί από την ολομέλεια. Αντίθετα η επιτροπή δεν μπορεί από μόνη της να αλλάξει αποφάσεις που πήρε η ολομέλεια. Κατά τη διάρκεια οιασδήποτε εκλογής για όποιο θέμα, οι ομάδες ''Κέντρο 68'' και ''Κέντρο 68 Junior'' έχουν δικαίωμα μονής εκπροσώπησης (μόνο 2 ψήφοι συνολικά). Το ίδιο ισχύει και για τις ομάδες ''Ατρόμητοι'' και ''Καταφύγιο''.

 

ΑΡΘΡΟ 12 - ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ
Επιτρέπεται η χρήση παπουτσιών με ''σχάρα''. Επιτρέπεται η χρήση παπουτσιών με τάπες μήκους ελαχίστου, όσο το πάχος της σχάρας δηλαδή. Η χρήση οιωνδήποτε άλλων παπουτσιών επισύρει την αποβολή του παίκτη από τον αγώνα και την αντικατάστασή του με άλλον.

ΑΡΘΡΟ 13 - ΡΟΣΤΕΡ ΟΜΑΔΩΝ 
Στο ρόστερ κάθε ομάδος επιτρέπεται η δήλωση κάθε αγωνιζόμενου ατόμου που πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α. Να είναι ''συστηματικά-τακτικά εκκλησιαζόμενος'' σε εκκλησία διαμαρτυρόμενη. (Ολομέλεια  /07/2012)
β. Να είναι ''συστηματικά-τακτικά εκκλησιαζόμενος''. (Στην ολομέλεια της  /07/2012/ ορίσθηκαν ως ελάχιστη συχνότητα εκκλησιασμού οι 10 παρουσίες σε εκκλησία)
γ. Να είναι δηλωμένος ως ''συστηματικά-τακτικά εκκλησιαζόμενος'' την αγωνιστική σεζόν 2011-2012 στην ίδια ομάδα που επιθυμεί να συνεχίσει να τον έχει στο ρόστερ της και κατά την επόμενη σεζόν. (Ολομέλεια  /07/2012
δ. Να μην πληροί καμιά από τις παραπάνω προϋποθέσεις, αρκεί να μην αποτελεί τον τρίτο (αριθμητικά) ''μη συστηματικά-τακτικά εκκλησιαζόμενο'' παίκτη της ίδιας ομάδας.
ε. Να είναι ένας εκ των ακόλουθων κοινοτικών: Χατζηαντωνιάδης Ιορδάνης, Μιχαλάκε Μπογκντάν, Δημήτρη Όνσλεϋ, Δούβος Παναγιώτης.
ς'. Οι ομάδες των διακονιών έχουν δικαίωμα δήλωσης μόνο 2 εντός εκκλησίας αγωνιζομένων. Μόνη εξαίρεση για τη σεζόν 2013-2014 αποτελεί η ομάδα του ''Καταφυγίου'', που έχει διακαίωμα 4 εντός εκκλησίας.